Zo heb je altijd tijd om te gaan hardlopen

Hardlopen met een personal trainer

Maak tijd om te gaan hardlopen

Als Mark hardloopt voelt hij zich geweldig. Buiten zijn, de frisse lucht, je hoofd leegmaken, heerlijk vindt hij het. Toegegeven, hij moet vaak even een drempel over om zijn hardloopschoenen aan te trekken. Maar als hij loopt: genieten. En toch is het al weer twee weken geleden dat Mark voor het laatst liep. Want hij is druk, heel druk. Hij heeft vaak gewoon geen tijd om te gaan hardlopen.

Geen tijd om hard te lopen

Ondernemers en mensen met een drukke baan woekeren altijd met hun tijd. Want naast werk en gezin zijn er elke dag tal van ‘verplichtingen’ die de agenda vullen. Net als Mark lijkt het haast onmogelijk om dan ook nog tijd te vinden om te gaan hardlopen. Die tijd lijkt er gewoon meestal niet te zijn.

Tijd maken om te gaan lopen

Toch lopen er in Nederland miljoenen mensen hard. Hebben die niks beters te doen dan? Jawel, ook zij hebben elke dag allerlei afleiding in de vorm van werk en familie. En kunnen dus gemakkelijk zeggen dat ze geen tijd hebben om te lopen. Ze kiezen er echter bewust voor om tóch te gaan lopen. Dat laten ze niet afhangen van de vraag of ze tijd hebben. Nee, ze máken tijd. Door in hun agenda te omcirkelen wanneer ze lopen. En dan gaan ze ook hardlopen.

Hardlopen is meer dan een hobby

Je hebt vast gelezen over de vele voordelen van hardlopen. Je wordt er mentaal en fysiek sterker van bijvoorbeeld. Krijgt energie en conditie waardoor je ook de rest van de dag beter presteert. Het is bekend dat hardlopers minder vaak ziek zijn, gezonder leven en meer genieten van het leven. Hardlopen is zo bezien de leukste manier om elke dag aan al je ‘verplichtingen’ te kunnen voldoen. Maar hoe maak je nou elke week tijd om te gaan lopen?

Zet je loopjes in je agenda

Een afspraak met een klant of een bezoek aan de tandarts zet je in je agenda. Toch? Pak je agenda er eens bij en kijk welke momenten in de week doorgaans wat rustiger zijn. Die zou je kunnen reserveren om te gaan hardlopen. Ik heb drie tips hoe je vervolgens gemotiveerd blijft om vast te houden aan jouw hardloopmomenten:

1. Stel jezelf een doel, bijvoorbeeld vijf kilometer achter elkaar hardlopen, of tien kilometer binnen 50 minuten. Zo werk je ergens naartoe.
2. Bepaal op welke dagen en tijden je gaat lopen. Op die manier wordt hardlopen een vast onderdeel van de week waar je naar uitkijkt.
3. Kies een datum om je doel te bereiken. Dit is de beste manier om jezelf te blijven uitdagen.

Elke week hardlopen

Mark heeft nu elke week tijd om te gaan hardlopen. Hij doet dat twee keer per week. Op woensdagochtend loopt hij van 7 tot 8 uur ’s ochtends, zo is hij toch om 9 uur op zijn werk. En in het weekend loopt hij op zondagochtend om 9 uur, met zijn buurman. Op die manier wil hij over zes weken zijn eerste 5 kilometer wedstrijd lopen, tijdens de Heemstedeloop. Op zondag is zijn loopmaatje zijn stok achter de deur, op woensdag het heerlijk energieke gevoel als hij na het lopen onder de douche stapt.

Wanneer ga jij hardlopen?

Geen tijd maken om te gaan hardlopen is een veelgehoord probleem onder hardlopers. Misschien helpt het je om eens met mij, als je personal trainer, op stap te gaan. Samen bepalen we in 70 minuten wat je wilt bereiken in welke tijd en maak je een plan om dat doel te bereiken. Vervolgens ga je elke zeven of veertien dagen een uur met mij hardlopen. Ook loop je elke week nog één of twee keer voor jezelf. Met een schema dat ik persoonlijk voor jou maak.

Boek nu je eerste personal looptraining van 70 minuten in Haarlem