Trailrun routes Haarlem en Kennemerduinen

Trailrunning in de Kennemerduinen

Trailrunning in de Kennemerduinen

In de duinen rond Haarlem zijn diverse trails voor beginnende en gevorderde trailrunners te vinden. Hardlopen in de Kennemerduinen is afwisselend en uitdagend: zand- en schelpenpaden worden afgewisseld door mulle single tracks met prachtige vergezichten op de duinmeren. Loop rond het stille Cremermeer en kijk even naar de zee. Of loop de Brederodeberg op en krijg als beloning een prachtig uitzicht over Kennemerland.

Loop een keer gezellig met ons mee, een gratis proefles boek je in 10 seconden!

Hardloopgroep Haarlem gaat regelmatig hardlopen in de duinen en heeft de mooiste trailruns voor je op een rijtje gezet. Deze pagina wordt telkens uitgebreid als we weer nieuwe trails gelopen hebben dus neem regelmatig een kijkje voor nieuwe inspiratie. Per trail noemen we het begin- en eindpunt, de lengte, en hoe zwaar de trailrun is. We verwijzen telkens naar de routes op Strava, daar kun je de routes in detail bekijken, opslaan en exporteren. Veel plezier!

Jamies trail (16.5 kilometer)

Een middelzware trail, voor de helft onverhard. Een mooie trainingsroute voor een wedstrijd ook. Je kunt starten bij duiningang Koevlak of bij de strandtent Parnassia aan Zee. Mooie strandpassage, langs duinmeren en twee uitzichtspunten.

Trailrun 16.5 kilometer op Strava

Hubertus trail (14 kilometer)

Hubertus trail rond Cremermeer

Hubertus trail rond Cremermeer

Start- en eindpunt van deze pittige trailrun is de parkeerplaats Duin en Kruidberg bij Santpoort-Noord. Een uitdagend parcours leidt je rond het Cremermeer. Vooral in de eerste helft loop je veel over single tracks en door sprookjesachtig bos. De tweede helft is uitdagend met veel klimmen en dalen, wie wil kan bij de vogelkijkhut zijn ogen uitkijken. Deze route is middelzwaar.

Soms staat de Koningsweg onder water, loop dan na de strandafgang rechtdoor (Zeeweg).

Trailrun 14 kilometer op Strava

Egmond Halve training (20 kilometer)

Begint en eindigt op de betaalde parkeerplaats van duiningang Koevlak aan het begin van de Zeeweg in Overveen. Deze route is zwaar: het tweede deel loopt deels over de Hubertus route en ook is er een paar kilometer over het strand in deze route opgenomen. Voor de geoefende hardloper een prachtige training om te bepalen of de halve van Egmond een reële optie is. Als de Koningsweg onbegaanbaar  is: ga rechtdoor na de strandafgang (Zeeweg).

Trailrun 20 kilometer op Strava

Loopmeesters trail (6 kilometer)

Loopmeesters trails

Loopmeesters trails

Heerlijke lus rond de Oosterplas met start en finish op de parkeerplaats van duiningang Bleek en Berg aan de Bergweg in Bloemendaal. Een middelzware route die door de korte afstand ook voor beginners goed te doen is. Eventueel te combineren met de Tweede Loopmeesters trail: beide starten en eindigen bij Bleek en Berg. Je kunt dus na de eerste 6 kilometer bepalen of je naar huis gaat of nog een lus van 6 kilometer doet.

Trailrun 6 kilometer op Strava

Tweede Loopmeesters trail (6 kilometer)

Kan dus los of in combinatie met de trail hierboven gelopen worden. Is wat uitdagender omdat onder andere de Brederodeberg in deze route zit: eenmaal boven sta je op het hoogste punt van Kennemerland. Onder aan de Brederodeberg steek je door naar het aangrenzende gebied van Duin en Kruidberg. Een hele afwisselende route voor alle niveaus.

Trailrun 2 6 kilometer op Strava

Cremer trailrun (10 kilometer), ook fijn voor beginners

Deze trailrun lijkt op de Hubertus trail maar is korter. En loopt qua route precies andersom. Over het volledige Hubertus-pad, een smal paadje dat je waarschijnlijk nog niet kent, prachtig. Route is voor 90% onverhard en voor de helft single track. Start en finish is duiningang Duin en Kruidberg.

Cremer trailrun op Strava

Duinmeren trail (8 kilometer), pittige route met prachtige vergezichten

De start is bij duiningang Koevlak en loopt via ’t Wed door de duinen naar het Vogelmeer. Je loopt 99% onverhard en gaat lekker klimmen en dalen. Langs het Vogelmeer staan heerlijke bankjes voor wie naast hardlopen ook van zittend genieten houdt.

Duinmeren trail 8 kilometer op Strava

Arthurs trail (6 of 12 kilometer): twee rondes dus voor iedereen te doen

Arthurs trail 6 of 12 kilometer

Arthurs trail 6 of 12 kilometer

Een prachtige, onverharde loop van 6 of 12 km (2 ronden) door de Kennemerduinen. Start en finish bij ingang Koevlak van de Kennemerduinen. Relatief soepel parcours, na de eerste ronde bepaal je lekker of je nog een rondje doet.

Arthurs trail op Strava

 

12 kilometer Amsterdamse Waterleidingduinen

Deze fijne route is grotendeels onverhard en start bij ingang De Oase (betaald parkeren, 2€). Dit gebied is ’s ochtends vroeg doodstil, je loopt veel langs water en komt vogels en herten tegen. Halverwege kom je langs ingang Panneland (Vogelenzang), hier is een heerlijk watertappunt dat een groot deel van het jaar open is.

Bekijk hier de route op Strava

Meer hardlooproutes in Haarlem? Kijk hier even.