Hoe hard tijdens de Dam tot Damloop, en hoe deel je jouw race in?

Hoe hard tijdens de Dam tot Damloop?

Hoe hard tijdens de Dam tot Damloop?

Een wedstrijd over 10 Engelse Mijl kun je het beste verdelen in een aantal stukken. Daarbij kent elk stuk zijn eigen tempo én beslismoment. Als je de verdeling zoals hieronder beschreven aanhoudt kan jouw Dam tot Damloop niet meer stuk.

Bereken jouw wedstrijdtempo

Als je je beste 10-kilometer tijd vermenigvuldigt met 1,65 is de uitkomst jouw richttijd voor de Dam tot Damloop. Voorbeeld: loop je de 10 kilometer in 40 minuten dan is een eindtijd van 66 minuten mogelijk in Amsterdam. Deel je die 66 minuten nu door 16,1 dan weet je dat je zondag 4:06 minuten per kilometer moet lopen. Hoe deel je met deze kennis vervolgens jouw wedstrijd in?

Kilometer 1 tot en met 8

De beste kans op een goede eindtijd heb je als je vanaf de start meteen je wedstrijdtempo oppakt. Loop vooral niet harder dan gepland, dat kan altijd nog verderop in de race.

Kilometer 9 tot en met 11

Het wordt inmiddels tijd voor een eerste besluit: loop je door in het geplande tempo of moet je je streeftijd bijstellen en langzamer gaan lopen? Wees eerlijk tegen jezelf, want op dit punt te hard blijven lopen maakt de kans groot dat je voortijdig helemaal inzakt.

Kilometer 12 tot en met 14

Nu wordt het zwaar. Probeer toch je tempo aan te houden en scan je lijf op de juiste vorm en techniek: schouders laag, heupen hoog, armen goed gebruiken en rug recht. Stel je voor dat je gefilmd wordt, loop zo mooi mogelijk. Het geeft afleiding en zorgt er bovendien voor dat je zo min mogelijk energie verspilt.

De laatste kilometers

Nog ruim twee kilometer te gaan. Tijd om weer de balans op te maken en te beslissen: doorgaan op het streeftempo of misschien nog iets versnellen? Ben je in staat nog wat gas te geven dan geeft het publiek, het zicht van de finish én je blijdschap je waarschijnlijk vleugels. Just go for it!