Zelf een tube maken

Nu het weer kouder wordt ligt een luchtweginfectie op de loer. Ga warm op pad met deze tube voor mond, neus en borst.

Het voordeel van een tube is dat het een muts en sjaal ineen is. Gemaakt van tricot (katoen) is het een lichtgewicht, flexibel en warm vriendje voor als je met koud en vochtig weer de deur uitgaat. Voor het geld hoef je het niet te laten: investeer twee euro en een half uur van je tijd en je tube is af.

Dit heb je nodig: een lap tricot katoen van 60 x 60 centimeter, naald en draad en een schaar. Uit een oude krant kun je eventueel een mal knippen maar noodzakelijk is dat niet. In plaats van tricot katoen kun je ook joggingstof kopen, je kunt je tube dan zelfs als handdoek gebruiken voor een snelle douche na de wedstrijd.

Klap de lap tricot dubbel zodat je een rechthoek van ongeveer 60 x 30 centimeter hebt, de stof binnenstebuiten. Nu ga je de lange, open zijde van de rechthoek dichtnaaien. Dat kan met de hand (tien minuten) of met een naaimachine (tien seconden). Als je klaar bent draai je de mooie kant naar buiten en is je tube klaar.

Als je wilt kun je de tube gedeeltelijk open laten: naai 40 van de 60 centimeter dicht en je hebt een borstflap die je in je shirt kunt steken voor extra warmte. Ook kun je de andere lange zijde 20 centimeter inknippen, je hebt dan een col inclusief voor- en achterflap.

Bedenk voor je gaat naaien en knippen hoe je de tube straks gaat gebruiken. Volledig dichtgenaaid kun je de tube over hoofd en oren trekken terwijl er genoeg stof rond je nek overblijft. Wil je de tube ook gedeeltelijk in je shirt stoppen dan blijft er minder over om over je hoofd te trekken. Natuurlijk kun je ook gewoon een grotere lap stof kopen.

Zoals gezegd kun je ook met joggingstof werken. De stof is iets dikker en heeft een zachte binnenkant. Naast meer warmte kan joggingstof ook meer vocht vasthouden. Handig als je een loopneus hebt of een keer je handdoek vergeten bent. Hou er wel rekening mee dat het naaien wat lastiger is en je tube wat zwaarder wordt.