Hardlopen in de warmte

Afgelopen zondag vond de marathon van Leiden plaats. Naast het koningsnummer kon er ook een halve marathon, een tien kilometer en een vijf kilometer gelopen worden. Zelf liep ik de halve, die startte om 11 uur ‘s ochtends. Temperatuur: 25 graden…

Help wat is het warm!

Omdat ik bij het opstaan zondag al naar het weer had gekeken wist ik dat dit een warme editie van een heel fijn evenement zou worden. Omdat ik ook al eerder deze week het weer gechecked had was ik goed voorbereid. Wil jij ook weten hoe je met warm weer veilig kunt hardlopen of aan een evenement meedoen? Lees dan verder.

Halve marathon van Leiden

Hydrateren

Als voorbereiding op een warme halve dronk ik afgelopen vrijdag meer water dan normaal. Ik zorgde ervoor dat ik naast mijn gebruikelijke inname die dag een liter water extra dronk. Niet in één keer natuurlijk maar netjes verspreid over de dag. Op zaterdag dronk ik naast voldoende water ook nog een liter sportdrank. De sportdrank verdeelde ik over vier porties van 250 ml per keer. Op deze manier was mijn lijf al goed vooraf gehydrateerd.

Tijdens het evenement

Heel goed van de organisatie was het uitbreiden van het aantal waterposten. Naast de geplande drankposten elke 5 kilometer waren er nu ook extra posten neergezet. Zo kon je als deelnemer (bijna) elke 2.5 kilometer een bekertje water of sportdrank nemen. Omdat ik de voorgaande dagen al extra gedronken had stopte ik om de 5 kilometer voor water. Niet alleen om te drinken maar ook om mezelf af te koelen. 

Naast de officiële drankposten waren er ook veel bewoners langs het parcours zo lief om voor verkoeling te zorgen. Heerlijk die tuinsproeiers langs de route waar je langs kon lopen, en veel mensen hadden ook een tafeltje met water en bekertjes neergezet. Al met al was het dus mogelijk om goed te drinken en te koelen langs de hele route.

Veiligheid vóór alles 

Al met al liep ik een prima halve. Een stuk rustiger dan gepland, dit was óók in verband met de warmte. Het ijskoude 0.0 bier na de finish smaakte nog nooit zo goed. 

Helaas voor de deelnemers aan de 10 kilometer die later in de middag zou starten: die afstand werd om veiligheidsredenen afgelast, er waren op de andere afstanden al teveel mensen onwel geworden door de warmte. Balen voor de deelnemers maar de veiligste keuze voor de organisatie. 

Ga jij ook lopen als het (erg) warm is? Zorg dan dus dat je daags daarvoor én tijdens de loop zelf voldoende drinkt en je lichaam koelt.