Maak een body butter om je huid te verwennen

Kokosvet is gestolde kokosolie

Een body butter maak je zelf

Vooral in deze koude maanden kan je huid droog en gevoelig zijn. Verzorg je benen en voeten daarom intensief met deze body butter.

Dit heb je nodig: 50 gram sheaboter, 25 gram kokosolie en 25 ml amandelolie. Je koopt deze spullen allemaal bij een reformzaak. Neem gelijk wat etherische olie mee, je kunt de body butter dan heerlijk laten ruiken. Hoeft niet maar hou er rekening mee dat je dan een beetje naar Blue Band gaat ruiken. Sheaboter is trouwens rijk aan vitamines (A, E en F) en kan daarmee zelfs lijntjes in je huid verzachten.

Weeg met een keukenweegschaal de sheaboter en kokosolie af en doe het samen in een pan of kom. Verwarm au bain-marie tot de massa gaat smelten en zet het vuur dan wat lager. Overigens is kokosolie een interessant goedje: naast je huid kun je het ook in je haar smeren (haarmasker) of er een biefstuk in bakken. Dat laatste raadt het Voedingscentrum overigens af, anderen zweren juist bij het gebruik van kokosvet in de keuken.

Voeg nu beetje bij beetje de amandelolie toe. Het mengsel moet daarna een beetje afkoelen. Vraag je je af wat je met de rest van de amandelolie moet doen? Je kunt een lepeltje toevoegen aan je badwater of het gebruiken als massageolie. Bewaren voor een volgende portie body butter kan ook: net als de sheaboter en kokosolie is amandelolie lang houdbaar.

Wacht een paar minuten en voeg dan enkele druppels etherische olie of parfumolie toe. Let er op dat het parfumolie voor cosmetisch gebruik is trouwens. Leuk voor aan de borreltafel: sommigen spreken van essentiele olie maar dat is een anglicisme (van het Engelse woord essence dat zoiets als extract betekent).

Plaats het mengsel in de koelkast en laat het afkoelen zodat het stijf wordt. Na ongeveer 25 minuten is de body butter hard genoeg. Haal de boter uit de koelkast en klop goed door. Het moet een soort margarine worden, boterachtig. Smeer de boter op je hielen, droge benen en lippen en je waant je in een kuuroord. Genieten maar!