Hardlopen in Middenduin (bij Kennemerduinen)

Middenduin voor beginnende hardlopers

Hardlopen in Middenduin

Haarlem is gezegend met een aantal fantastische hardloopgebieden in de buurt. De Kennemerduinen, Middenduin, en iets verderop de Waterleidingduinen: prachtig om je hardlooptrainingen te beginnen en zó mooi dat je zonder moeite blijft hardlopen. Voor Middenduin beschrijven we hier een specifieke looptraining voor beginnende hardlopers. Maar ook gevorderde lopers die sneller willen worden kunnen hun hart ophalen.

Hardlopen Middenduin

Middenduin heeft twee gemarkeerde wandelroutes: de rode, van 3,5 kilometer voert over de Kamperberg. De blauwe, 3 kilometer lang, komt over het Hoge Duin. Je leest het al, vlak lopen is er niet bij deze keer. Hoe kun je in dit gebied het maximale uit je training halen? Loop eerst de rode route in je halve marathon tempo. De start is achter het voormalige bezoekerscentrum De Zandwaaier, ingang De Zanderij (gratis parkeren bij de nabij gelegen Tetterodehal).

Beginnen met rood, dan blauw

Als je terug bent bij het startpunt van de rode route ga je in 10 kilometer tempo meteen door met de blauwe route. Je leert nu versnellen op een moment dat je al aardig moe begint te worden. Dit soort looptraining komt je straks in de wedstrijd goed van pas, je hebt energie om aan het einde van de rit nog het maximale te geven. Wil je de training nog wat zwaarder maken? Loop dan na rood en blauw nogmaals over de Kamperberg in je halve marathon tempo.

Snelheid hardlopen bepalen

Nog even iets over je tempo’s, hoe bepaal je die? Bijvoorbeeld met deze rekenregel: als je 5 kilometer in 25 minuten loopt doe je de 10 waarschijnlijk in 50 minuten plus 1 minuut is samen 51 minuten. De halve marathon zou dan in 2,21 x 51 minuten moeten kunnen: zeg maar 1 uur en 52 minuten. Met deze berekening kun je nu voor elk tempo je tijd per kilometer berekenen. En de totale tijd die je onderweg ‘mag’ zijn voor de rode en blauwe route. Let op: neem de tijden wat ruimer omdat het parcours heuvelachtig is.

Boek meteen je eerste gratis proefles, no strings attached!