Hardlooproutes Haarlem (in het donker)

Hardlopen Haarlem in het donker

Hardlopen Haarlem in het donker

In de herfst en winter is ’s avonds hardlopen in Haarlem een uitdaging. De duinen (Kennemerduinen en Middenduin) zijn geen optie in het donker. De Zeeweg tussen Overveen en Zandvoort, overdag een prachtig parcours voor (snelle) looptrainingen, is na 20.00 uur aardedonker. Waar kun je als hardloper dan wél terecht na zonsondergang?

Nieuw: rondje Veerpolder (6 of 12 km) met uitgeschreven route

Weliswaar deels onverlicht (Mooie Nelpad o.a.) is dit een prachtige route, grotendeels autoluw/vrij. Loop ‘m bij voorkeur vóór zonsondergang, je mist anders de mooie vergezichten. Je kunt starten bij station Haarlem-Spaarnwoude (IKEA) of bijvoorbeeld de Vomar aan de Paul Krugerkade in Haarlem. Zowel bij IKEA als Vomar is voldoende gratis parkeerruimte.

Randweg Haarlem

Het fietspad vanaf de ijsbaan Haarlem langs de Randweg is goed verlicht en heerlijk om hard te lopen. Ga je richting Heemstede dan kun je zo’n drie kilometer gas geven op het asfalt. Keerpunt is dan de sporthal (Lifefit) waar je omheen kunt lopen en omdraaien. Een prima parcours voor een serie korte of lange intervallen of een snel tempoloopje.

Wil je een keer met ons mee, tijdens een gratis proefles? Klik hier!

Zwarte pad Haarlem Bloemendaal

Als je bij de ijsbaan niet richting Heemstede maar de andere kant op gaat kun je op het Zwarte pad hardlopen. Een prachtig rondje via Bloemendaal dat uiteindelijk weer eindigt bij het Pim Mulier sportpark, totale lengte ongeveer zeven kilometer.

Rondje Haarlem-Noord Spaarndam Santpoort

Vanuit Haarlem-Noord kun je langs het Spaarne en verderop de Mooie Nel naar Spaarndam lopen. Via het brede en goed verlichte fietspad steek je door naar Santpoort om vervolgens via het Zwarte pad terug te keren. Een heerlijk parcours met weidse vergezichten en autoluw. Overigens kun je er ook voor kiezen om na Spaarndam via de Waarderpolder terug te lopen. In beide gevallen een mooie hardlooproute van ongeveer tien kilometer.

Loopmeesters Nightrun (8 of 16 kilometer): hardlopen Haarlem centrum

Grotendeels verlichte route maar neem ook persoonlijke verlichting mee. Start en finish bij de gezellige Jopenkerk in het centrum van Haarlem. De route gaat onder andere langs het Spaarne en de Leidsevaart. De route vind je ook op Strava: Hardlopen Haarlem ontdekken.

Badmintonpad (en fietspad naast Sterren College Haarlem)

Dit is een fijne plek om te trainen in het donker. Een goed verlicht, rustig en vlak fietspad dat de Verspronckweg verbindt met de Randweg is ideaal voor intervallen en kort tempowerk. Het fietspad sluit aan beide kanten aan op loopvriendelijke straten/fietspaden, zo kun je desgewenst nog een rondje in- of uitlopen (ongeveer 1,5 kilometer). Bonus van deze locatie: de praktijklokalen van het Sterren College vormen een soort overdekte galerij waar je, als het regent, alle ruimte hebt voor wat kracht- of lenigheidsoefeningen. Plus een groot en gratis parkeerterrein.

Route Zuid Schalkwijkerweg

Starten vanaf de Buitenrust-brug en dan langs het Spaarne richting Heemstede of de Ringvaart. Zelfde weg terug of via Heemstede. Ook ideaal om tempo’s te doen en iets schonere lucht dan dat je langs de Randweg loopt.

Rondje over het Kopje van Bloemendaal

Met mogelijkheden van tempo’s bij ’t Halve Maantje. Ook leuk: starten bij het openluchttheater en dan een rondje maken van zo’n 20 minuten, meteen daarna hetzelfde rondje maar dan in 18 minuten. Net als in de wedstrijd dus.

Jopenkerk – Heemstede – Jopenkerk

Een goed verlichte en autoluwe hardlooproute, ongeveer 15 kilometer lang. Start en finish bij de Jopenkerk in het centrum van Haarlem. De route gaat lang langs de Leidsevaart richting Heemstede. Voorbij station Heemstede-Aerdenhout en dan ter hoogte van de Manpadslaan links de hoge voetgangersbrug over. Via de Herenweg en de Van Merlenlaan steek je dan door naar de Zuid Schalkwijkerweg om terug te lopen richting Haarlem. De route in detail vind je op Strava.

Dus trek je hardloopschoenen aan, zorg voor verlichting en hardlopen maar!

Haarlem – Velserbroek – Haarlem

Voor een snelle duurloop rond Haarlem is dit een fijne route. Voor overdag maar door de goede bestrating én verlichting ook voor ’s avonds fijn. Hardlopen in het donker? De route en GPX staan op Strava.

Soort atletiekbaan van 600 meter, glad asfalt

Als je over de Schoterbrug (Haarlem-Noord) het Spaarne over fietst, de Waarderpolder in, krijg je na ongeveer 400 meter het Schoteroogpad (fietspad) links van je. Als je dat pad inrijdt kom je op een verlichte asfaltronde (pas op, hier rijden ook auto’s) van ongeveer 600 meter.

hardlopen schoteroogpad donker

Veilig trainen op het Schoteroogpad in Haarlem

Omdat het geen doorgaande weg is kun je hier ’s avonds vaak rustig trainen. Af en toe staan de lantaarnpalen uit, je kunt dan uitwijken naar de verlichte winkelhaak Schoteroogpad, je blijft dan steeds op het fietspad.

 

Liever hardlopen in de duinen? Kijk hier eens.