Hardlopen onder werktijd, het kan

Hardlopen als baan

Hardlooptraining aan het Wed

Eind 2013 werd ik gevraagd voor de rubriek M’n goeie geld (Elsevier). Hoe kijk je als ondernemer tegen geld aan, wat betekent het voor je? Ik vertelde dat ik geld vooral gebruik om mijn vrijheid te betalen. Het stukje eindigde zo: “Van mijn vader heb ik geleerd dat je je dromen niet moet uitstellen. Mijn ideaal is om meer te lopen dan te werken. Als ik volgende maand weer een uur langer kan lopen dan deze maand heb ik een enorme stap gemaakt.”

Hardlopen en werken

Op het moment van het interview zag ik werken en hardlopen als twee verschillende dingen. Daarom probeerde ik met mijn toenmalige bedrijf feeder (geautomatiseerde nieuwsgaring) zoveel mogelijk handelingen te automatiseren: zo kon ik met minder werk toch hetzelfde verdienen. En had ik meer tijd om erop uit te trekken. Die aanpak werkte maar toch ging het me allemaal niet snel genoeg. En dan bedenk je je opeens dat er een andere optie is: lopend gaan werken. Het idee voor loopmeesters.nl was geboren.

Hardlopend werken

Na wat googelen kwam ik uit bij opleidingsinstituut EFAA die onder andere de cursus running instructor aanbiedt. Voorjaar 2014 volgde ik in Utrecht de cursus, bij Aart Stigter en zijn vrouw Ellen. Wat een feest! Ondertussen bouwde ik in WordPress mijn website, verdiepte me in Facebook en Twitter en liet mijn eerste flyers drukken. Vanaf de zomer dat jaar was ik ‘in business’, rennend door de straten en de duinen met lachende lopers, van beginners tot marathonlopers. En verdiende ik geld met hardlopen.

Verder met hardlopen

Begin dit jaar maakte ik na een halfjaar de balans op: hoe was het met de bloeddruk en de portemonnee? Allebei prima. Ik blijk nu al in staat zo’n 25% van mijn inkomen te verdienen met hardlopen, met twee tot vier uur hardlopen per week. Omdat ik inmiddels ook buiten Haarlem ‘gevonden wordt’ is het nu tijd voor de volgende stap: buiten mijn eigen regio met loopmeesters.nl aan de slag. Ik ben er ontzettend trots op dat ik daar sinds deze maand concreet invulling aan kan geven, samen met partners EFAA en Hardloopcentrum Aart Stigter.

Ook jij kunt geld verdienen met hardlopen

Ik heb in de afgelopen zes maanden ontzettend veel geleerd, over waarom mensen hardlopen, en waarom niet. En waarom ze kiezen voor een loopgroep, en wat ze daarvoor willen betalen. Hoe je mensen via Facebook en Twitter kunt vertellen dat je bestaat, ze kunt prikkelen om bij jou te gaan lopen. Ook heb ik geleerd hoe adverteren op Facebook werkt, en wanneer de beste tijd is om een beginnerscursus te promoten. Met deze kennis en ervaring kun jij nu zonder grote risico’s in je eigen regio ook looptrainingen gaan aanbieden.

Het enige wat je daarvoor nodig hebt is het certificaat running instructor (EFAA) en een licentie om met de formule van loopmeesters.nl aan de slag te kunnen. Opleiding en licentie samen vergen een eenmalige investering van zo’n 1000 euro. Uitgebreide informatie en een inschrijfformulier vind je op de website van EFAA: Aan de slag als Loopmeester. Overweeg je voor je zelf te beginnen maar kan je daarbij wel wat hulp gebruiken? Misschien is dit dan iets voor jou!