Zelf een yogamat maken

 

Een yogamat maken van duct tape

Een yogamat van duct tape

Grondoefeningen thuis of in de sportschool zijn fijner met een matje. Je kunt er een kopen maar zelf maken is leuker natuurlijk. Voor deze mat heb je, naast wat tijd, alleen duct tape en vulling nodig.

Een yogamat komt altijd van pas: of je nou op de slaapkamer wat rompstabiliteitsoefeningen doet of bij een zaaltraining je buikspieren aan het werk zet. Dit unieke exemplaar heb je in 15 minuten in elkaar geklust.

Wat hebben we nodig? Afhankelijk van je blingfactor in elk geval twee rollen duct tape, in verschillende kleuren. Je kunt ook een derde kleur kopen zodat je nog meer kunt varieren maar noodzakelijk is dat niet. Verder quiltvulsel (stoffenwinkel, ter grootte van een tweepersoonsbed) en een goede schaar of rolmes. Tot slot een snijmat om je tafel te sparen.

Eerst vouw je het stuk quiltvulsel in de lengte dubbel. Nu kun je het vulsel doorsnijden (met een rolmes of grote schaar) zodat je twee gelijke stukken krijgt van elk ongeveer 61 bij 183 centimeter. Leg de stukken op elkaar om ze met duct tape te kunnen beplakken. Dat beplakken kun je op twee manieren doen.

Eerst leg je het vulsel op de snijmat, laat wat niet op de mat past over de rand van de tafel hangen. Nu snij je een stuk duct tape af dat net zo breed is als het vulsel en plakt het op de vulling. Met telkens een overlap van 3 mm werk je zo verder tot je 90 centimeter van de mat bedekt hebt. Wissel van kleur en ga door tot één zijde van de mat beplakt is.

Het is ook mogelijk om eerst stukken ‘weefsel’ te maken op de snijmat. Snij stroken zo breed als de yogamat en plak die met overlap op de snijmat. Heb je vijf stroken geplakt dan wip je met een mes een hoekje om en trekt je werkje van de snijmat. Plak het op het vulsel en maak opnieuw een stuk weefsel. Herhaal deze stappen tot de hele mat beplakt is.

Keer de yogamat nu zodat de onbedekte kant boven ligt. Ga verder met plakken zoals hierboven beschreven, gebruik een of meer kleuren naar keuze. Als je klaar bent hoef je alleen nog alle randen recht te snijden. Voortaan springt jouw yogamat ertussenuit als je op pad bent!

(Oorspronkelijk verschenen in de Runners World, ook geschreven door Loopmeester Karel Kolb)