Sportbier

Isotoon, rijk aan vitaminen en caloriearm. De Duitse brouwer Erdinger profileert zijn alcoholvrije bier graag als dé ideale sportdrank. Maar is dat ook echt zo?

Wat is sportdrank?

Water met suiker en zout. Soms ook vitaminen. Afhankelijk van de soort en hoeveelheid toegevoegde koolhydraten zijn er drankjes die specifiek geschikt zijn voor consumptie voor, tijdens of juist na het lopen. 

Dat sportdrank zorgt voor betere prestaties wordt algemeen aangenomen. Zo zegt bewegingswetenschapper Asker Jeukendrup dat wielrenners beter presteren als ze gedurende een tijdrit sportdrank drinken. Ook zou het uithoudingsvermogen tijdens een intervaltraining verbeteren door het drinken van sportdrank.

Tegengeluiden

Kritische geluiden zijn er ook. Zo zegt wetenschapper Deborah Cohen dat het (wetenschappelijk) bewijs voor de de werking van sportdrank ontbreekt. En dat het wetenschapscircus rond rehydratatie achter de schermen wordt aangejaagd en deels zelfs betaald door fabrikanten. Een kritische blik op de claims van diezelfde fabrikanten kan dus zeker geen kwaad.

Zo claimt het Duitse biermerk Erdinger dat marathonlopers beter gaan lopen door het drinken van alchoholvrij witbier. Daarbij verwijst Erdinger graag naar wetenschappelijke studies. Broodje aap of moeten we allemaal aan het alcoholvrije witbier voor de volgende marathon?

Bier als hersteldrank?

Onderzoekers van de Deakin University (Australië) stellen dat we veel weten over de fysiologische effecten van (overmatig) alcoholgebruik maar weinig van de relatie tussen alcohol en sport. Meer onderzoek is dus nodig. Als het aan Erdinger ligt drinken we tot die tijd hun alcoholvrije witbier. 

Gewaarschuwd door het artikel van Deborah Cohen op BMJ.com kijken we nog eens kritisch naar de beweringen van Erdinger. Op www.erdinger-alkoholfrei.de noemt het biermerk zelf een aantal voordelen van hun bier voor sporters. Zo worden de voedings- en mineraaldeeltjes in hun alocholvrije bier snel door het lichaam opgenomen, goed voor het herstal ná een inspanning. Ook zouden de toegevoegde vitaminen zorgen voor verminderde vermoeidheid gedurende de inspanning. 

Polyfenolen

Uit onderzoek onder marathonlopers is gebleken dat het drinken van alcoholvrij bier na de wedstrijd het risico op een verkoudheid flink vermindert. De bierdrinkers die wél verkouden werden hadden bovendien mildere klachten dan de placebo-drinkers. 

Met dank aan polyfenolen; plantaardige stoffen waaraan een ontstekingsremmende werking wordt toegeschreven.

Dat polyfenolen een gunstige invloed hebben op de gezondheid van sporters is al langer bekend. Ze komen verder voor in druiven, bessen, thee, wijn, chocola en olijfolie. 

Een tijdje terug verscheen er op een van de sites van de Sunday Times een serie artikelen die de marketingclaims van sportdrankfabrikanten aan de kaak stellen. Moraal van het verhaal: veel claims zijn ongegrond. Ook het feit dat veel onderzoek betaald wordt door fabrikanten helpt de geloofwaardigheid niet. Bovendien maken de onderzoekers zich zorgen over het hoge caloriegehalte van reguliere sportdranken.

Biertje?

Zo bezien is dat biertje van Erdinger zo gek nog niet: minder calorieën, minder suiker en het bevat bovendien eiwit en polyfenolen. Maar of alcoholvrij bier ook beter is dan andere hersteldranken? Pluspunt zijn de polyfenolen maar daarvoor kun je ook toe met vruchtensap of chocola. Het beetje eiwit en de extra vitaminen spelen geen significante rol bij herstel, een glas chocomel is beter. Conclusie: niet-lopers drinken beter Erdinger (minder suikers en calorieën), sporters moeten vooral blijven drinken waar ze zich goed bij voelen voor, tijdens en na het lopen.