Mannen lopen hard, vrouwen joggen

Hardlopen alleen voor mannen?

Hardlopen alleen voor mannen?

Ziet de ideale looptraining voor vrouwen er anders uit dan die voor mannen? Je zou het gaan denken na het lezen van ‘Compleet handboek looptraining voor vrouwen’ van Dagny Scott. Het feit alleen dat het boek er is doet vermoeden dat vrouwen anders moeten trainen dan mannen. Het boek, verschenen in 2004, benoemt de verschillen tussen lopers en loopsters onder het kopje De verschillen tussen man en vrouw.

Volgens Scott hebben vrouwen een hogere pijngrens, het vrouwenlichaam is daarmee beter geschikt voor duursporten. Wisselingen in de hormoonspiegel kunnen echter bij diezelfde vrouwen roet in het eten gooien op de dag van die belangrijke wedstrijd. Ook hebben vrouwen volgens Scott meer kans op voet- en knieproblemen omdat ze bredere heupen hebben.

Scott constateert dan ook dat ‘veel vrouwen vinden dat hun vragen en zorgen over hardlopen van een heel andere aard zijn dan die van mannen’. Daarom is er gelukkig dit boek:

‘Het is een verhaal over genieten van het moment en werken naar de toekomst, over het waarderen van de kleine dingen in het leven en te proberen nooit het grote perspectief te verliezen. Dat zijn de voordelen die vrouwen ontdekken als ze gaan hardlopen. Voordelen die net zo waardevol zijn als harde dijen en snellere tijden‘.

Tijdens trainingen merken wij bij Loopmeesters echter niets van deze verschillen. Mannen én vrouwen hebben vooral plezier in het lopen en het werken aan doelen. Doelen die vaak heel persoonlijk zijn en inderdaad van persoon tot persoon verschillen. Maar dat heeft volgens ons niets met het verschil tussen mannen en vrouwen te maken.