Hardlopen in het Teutoburgerwoud

Hardlopen Hermannsweg Teutoburger Wald

Hardlopen in het Teutoburgerwoud

Twee uur rijden van Utrecht begint bij het Duitse Rheine het Teutoburgerwoud: 130 kilometer wandel- en hardlooproutes door oeroude beukenbossen en sprookjesachtig dennenwoud. Klimmend over de Hermannsweg bereik je een hoogte van 300 meter, genoeg om bij helder weer kilometers ver over de Duitse deelstaten Niedersachsen en Nordrhein-Westfalen uit te kijken. Hier hardlopen betekent kilometerslange trails door een omgeving die doet denken aan Harry Potter en de Lord of the rings.

Hardlopen rond Bad Iburg

Op 80 kilometer van de Nederlandse grens ligt Lienen, aan de voet van de Hermannsweg. Dit is de ideale uitvalsbasis om één of meer dagen hardlopend dit schitterende gebied te gaan verkennen. Er zijn verschillende betaalbare accommodaties voorhanden en in Holperdorp is een mooi gelegen camping met klein restaurant. Lienen ligt enkele kilometers lopen van Bad Iburg. Via glooiende graanvelden en pittoreske plaatsjes klim je geleidelijk steeds hoger om via de Hermannsweg weer terug te lopen naar Lienen. Bad Iburg is overigens een prima tussenstop voor een snelle lunch of koel glas (alcoholvrij) bier.

Hardlooproutes rond Hagen en Tecklenburg

Een tweede ronde, net als de vorige zo’n 15 kilometer lang, loopt in de richting van Hagen en Tecklenburg en terug via de Hermannsweg. Tecklenburg, Duitslands noordelijkste bergstaatje, is met zijn smalle steegjes en romantische geschiedenis een mooie aanleiding om je loopronde te pauzeren, op adem te komen en weer verder te lopen terug naar Lienen.

Teutoburger Wald: ideaal voor een hardloop weekend

Zoals je hebt kunnen lezen kun je in het Teutoburgerwoud meerdere dagen je hardloophart ophalen. Terwijl de reis naar en van de Hermannsweg vanuit Nederland goed te doen is en er betaalbare slaapplaatsen te vinden zijn, in pensions en op de camping. Ons advies: ga eens richting Duitsland voor je volgende hardloop vakantie, het zal je zeker bevallen!